EasyLife har hjulpet mange med fibromyalgi

fibromyalgimagasinVed hjelp av trening, kosthold og mental trening – er mange fibromyalgirammede blitt langt friskere ved å gå på EasyLife. Det skriver Fibromyalgi Bladet.

- Plagene blir ikke borte, men vi ser at de som har fibromyalgi og følger vårt opplegg blir mye friskere og er mye bedre rustet til å takle de nedturene som av og til vil komme, sier Ritva Bakken.
Hun er instruktør ved Drammen EasyLife-senter, der mange fibromyalgirammede har vært på hennes grupper.
Men hva er så EasyLife? Det er et program for endring av livsstil og vektreduksjon. Ikke noen hokuspokus slankekur, men et program som varer ett år og har som målsetting at hver deltaker skal få en sunnere livsstil og bedre helse.
Det gjøres gjennom trening, kosthold og mental trening. Hver enkelt – og summen av disse tre – vil kunne gi veldig positive virkninger for mennesker med fibromyalgi.

Ser hele mennesket

EasyLife er opptatt av å se mennesket som en helhet. Det første Ritva gjør når en person kommer til senteret, er å sette opp en individuell helseplan og sette opp delmål innen kosthold, trening og mental trening. Slik kan man tilrettelegge et program som passer for akkurat deg.
- Vi fokuserer ikke på det du ikke kan, og de stedene i kroppen du har smerter. Men ved å fokusere på det du kan gjøre – vil også de «plagede» områdene bli bedre, sier hun.
På EasyLife får du personlig oppfølging, samtidig som du er med i en gruppe som er et tverrsnitt av befolkningen. Det siste mener Ritva er positivt for å oppnå suksess. Med et felles mål, og inspirasjon fra hverandre, blir det en god gruppedynamikk, der man aldri har fokus på hva man ikke kan gjøre. Deltakere opplever at de er med på et lag – at de løfter sammen og lar seg inspirere av hverandre.

Lykkeendorfiner

magasinoppslagEasyLife-deltakere generelt forteller at de er blitt gladere og mer opplagte. Det første skyldes at trening gjør at kroppen produserer flere endorfiner som gjør at man blir gladere. Det høres kanskje rart ut at man ved å bruke masse energi og bli sliten, så blir mer opplagt etterpå. Men; det stemmer.
Fibromyalgi gir ofte dårlig søvn og lite energi. Smertene i muskler og ledd gjør ofte at man ikke orker å trene, blir inaktiv, får negative tanker, og kommer inn i en ond spiral. På EasyLife blir spiralen positiv.
- Istedenfor å ha fokus på det negative, har vi fokus på det hver og en klarer.

Rolig start

Mestringsfølelse kalles det.
- Vi starter med helt rolig fysisk aktivitet, slik at det ikke blir noen overbelastning. Vi fokuserer på den delen av kroppen som fungerer, og da vil man etter hvert merke stor fremgang også i resten av kroppen. Samtidig vil også mestringsfølelsen komme, når man klarer mer og mer, forklarer Ritva, og fortsetter:
- Årsaken til at man blir bedre i hele kroppen, er at man setter i gang sirkulasjonen. Hjertet pumper ut mer blod, mer oksygen transporteres rundt, noe som gjør at man får bedre kondisjon. Stoffskiftet i vevet blir bedre, og mer avfallsstoff skilles ut.
- Min erfaring er at mange av skavankene blir bedre og smertene mindre, uten at man blir behandlet, sier Ritva.
Hun er fysioterapeut og har lang erfaring innen rehabilitering.

Variert aktivitet

Ritva er opptatt av at hver og en skal finne aktiviteter han eller hun liker. Enten det er orientering, dans, løping i vann eller styrketrening. Plutselig finner man ut at man liker treningsformer man ikke visste, eller var sikker på at man ikke likte.

Ved trening forbrenner kroppen fett, og man går ofte ned i vekt. Det gjør hverdagen lettere. Bare ta på deg en ryggsekk, fyll den opp, og gå rundt med den en dag. Du vil garantert kjenne deg lett når du tar den av deg.

Viktig med mat

Som kjent vet man ikke årsakene til fibromyalgi, men det finnes mange teorier. Blant disse er svingninger i blodsukkeret ved inntak av raske karbohydrater, slik som brus og kaker.

- Vi legger opp til et kosthold med jevnt blodsukkernivå, og med riktige inntak av næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Ved å få i seg et riktig sammensatt kosthold, kan man unngå betennelser i kroppen.
Kostholdsrådene er godt forankret i rådene fra Helsedirektoratet.

Lytt til kroppen

Fibromyalgi rammer ofte kvinner, og Ritva antyder at det ofte er flinke piker som aldri sier nei som rammes.
- Unngå fysisk eller psykisk overbelastning på kroppen ved å lytte til den. Snu i tide, summerer Ritva Bakken.
Sikker på at det også er mulig å forebygge fibromyalgi, ved å ta tak før det går for langt.

Interessert? Fyll ut interersseskjema til høyre. Så tar nærmeste EasyLife-senter kontakt for en uforpliktende samtale.

Interesseskjema

Fyll inn ditt navn.
ugylig e-postadresse.
Du må fylle inn bosted
Du må velge en tid på døgnet.
Du må velge et senter
Du må akseptere vår personvernerklæring for at vi skal kunne hjelpe deg.
Sender inn skjema ...

research EL

Abonnér på vårt nyhetsbrev

Vi publiserer regelmessig nyhetsbrev med nyttig info og tips, samt gode tilbud. Du kan abonnére på nyhetsbrevet og få tips og gode tilbud rett i innboksen her!

Interessert?

Hvis du synes EasyLife høres ut som noe for deg så kan du fylle ut interesseskjemaet under så tar vi kontakt med deg så fort vi kan!

Ta kontakt nå!

Interesseskjema

Fyll inn ditt navn.
ugylig e-postadresse.
Du må fylle inn bosted
Du må velge en tid på døgnet.
Du må velge et senter
Du må akseptere vår personvernerklæring for at vi skal kunne hjelpe deg.
Sender inn skjema ...

© 2020 Easylife Norge AS